Farmhouse Refurbishment & Extension

project scope: To bring a 19th century farmhouse into the modern age, making it a practical living space for our clients.

context: The existing building, with massive masonry walls, had minimal openings and a series of interlinked rooms at ground and first floor level. Although it was a substantial volume, it was completely impractical for modern living.

sustainability: The original building fabric has been upgraded using lime based renders and woodfibre insulation ensuring a high level of breathability for the original structure. The air-tightness of the existing house has been improved dramatically to 1.8 a/c/h @ 50 pa and this, combined with the fabric upgrade and decentralised heat recovery ventilation system, has resulted in a warm comfortable and efficient family home.

design challenge: The main design driver was to open out the house and create more free flowing living spaces. The main axis of circulation through the volume of the house was re-positioned from the east facing front of the house to the west facing rear and the interlocked rooms have been opened up to create a more flexible, free-flowing arrangement of living spaces. A double height gallery is set back from the west facing wall and reveals the juxtaposition of the existing and new openings in the building fabric in a considered composition. The new stairs starts on the main circulation axis and wraps around and through the existing external wall leading to the gallery landing. A minimal extension contains part of the stairs, a utility room and bathroom. Its form is solid, uncomplicated and elegant much like the original building.