House by the Coast

project scope: To create a truly eco-friendly design in a rugged landscape.

context: The site is on a north-facing slope with views over the atlantic ocean. The difficult orientation presented a unique challenge.

sustainability: The building fabric is a highly insulated and breathable pre-fabricated timber frame with space heating is predominantly from biomass with back up from a renewable resource. An integrated solar PV panel on the solar thermal water heating system powers the pump ensuring the supply of hot water even in power outages. The sloping site was ideal for the development of the on site waste water treatment system which is provided naturally through gravity fed vertical and horizontal flow reed beds. The natural stone cladding has been detailed to ensure compatibility with the breathable timber frame and was sourced from within 5km of the site.

design challenge: As the site was situated on a north-facing slope our challenge was to bring as much light as possible into the building while maintaining the views of the atlantic ocean to the north & west. Natural materials and careful form of the building integrate it with the surrounded coastal country landscape.

awards: Selected for inclusion in the “popup architecture” exhibition 2010, an exhibition of recent work by young Irish architects. The exhibition showcased built and unbuilt designs by young Architects in Ireland.